Categorieën
Blog

Kijk je nog wel eens naar videobeelden van je moeder?

De aanleiding van dit blog:
Op dinsdag 28 november zag ik het televisieprogramma Pauw. Het ging over het programma Over mijn lijk van BNN. Pauw vroeg aan de jongen van 15 die zijn moeder verloren is: kijk je nog wel eens naar videobeelden van je moeder?Hij zei toen: niet heel vaak, maar bijvoorbeeld wel als ik haar stem wil horen.

Dit is meteen antwoord op de vraag: welk probleem lost Het Filmkado op?

Iemand verteld zijn of haar levensverhaal met bijbehorende interesses en zaken die die persoon op dát moment bezig houden. Als het ware verteld iemand zijn eigen in memoriam, maar dan bij leven. Dat is het mooie, want doordat het levensverhaal is vastgelegd op video, zie je iemand bewegen, hoor je iemands stem. Er zijn misschien wel vragen gesteld waar je zelf niet aan hebt gedacht om ze te stellen, maar die wel belangrijk voor je zijn. Zaken die kunnen vervagen naarmate je iemand langer moet missen. Een simpel medium als filmbeelden kunnen dit probleem dus verkleinen.

Laatst mocht ik Het Filmkado maken voor Marije. Marije is een vrolijke, lieve dame van 35 jaar. Moeder van 3 kinderen (5, 7 en 10 jaar). Een vrouw die in de bloei van haar leven staat. Toch gaat het niet goed met haar. Ze heeft een hersentumor en ze weet dat dit niet meer te genezen is, tenzij er een wonder gebeurd.
Samen met haar partner hebben we het gesprek gevoerd. Over haar leven, over hun leven samen. Het was een eerlijk en prettig gesprek. Met in het achterhoofd houdend dat deze film voor haar kinderen is, wanneer zij er niet meer is.
Aansluitend wilde Marije een boodschap inspreken voor haar partner, haar kinderen en mensen die haar nabij staan. Dit was emotioneel, maar ook heel krachtig.
Uiteindelijk heb ik er 2 filmpjes van gemaakt. Het Filmkado; die ze samen met haar partner heeft bekeken en haar videoboodschap, die ze liever in haar eentje zag.

Weet je, het is niet gemakkelijk dat mensen overlijden. Maar ik kan ze wel helpen om hun verhaal zo goed mogelijk te doen, waardoor jij ze terug kunt zien op momenten dat je nog even een stem wil horen.

Één reactie op “Kijk je nog wel eens naar videobeelden van je moeder?”

Reacties zijn gesloten.